Комунальний заклад
«Дошкільний навчальний заклад №23 Вінницької міської ради»
м.Вінниця, вул. Олександра Довженка, 3-а
Режим роботи: 7.30 - 19.30
E-mail: dnz23@galaxy.vn.ua

Бібліотека для дошкільнят -

Прочитай мені, мамо!  Прочитай мені, тато! – новий розділ нашого сайту.

 

Вченими встановлено, що дитина, якій систематично читають, накопичує багатий словниковий запас, оскільки чує більше слів. Читаючи разом з мамою, малюк не тільки дізнається щось нове, але і активно розвиває уяву і пам'ять, а іноді засвоює важливі життєві уроки. А як саме обрати корисні і цікаві книги для малюків різного віку?

-         Малюкам (найменшим «читачам») потрібні книжки для розглядання предметів, тварин, рослин і тощо.  80 % площі сторінки повинна займати картинка. Підписи мають бути максимум з двох-трьох слів. Малюк поки не уявляє, як поводитися з новою «іграшкою» — все може обмежитися облизуванням, безглуздим перегортанням сторінок  та, навіть, псуванням їх. Але якщо ви розглядаєте книжку разом і при цьому мама читає, то швидко стане помітним, що малюк легко впізнає знайомі предмети і намагається по-своєму їх називати. Якщо у батьків є велике бажання, починати читати дитині можна з самого народження. Новонароджений не може зрозуміти сенсу прочитаного, але чудово розрізняє інтонації, ритм і до того ж, сприймає емоційний стан дорослого під час читання. Отже якщо мама читає із задоволенням, а не по обов'язку, то у дитини вже на емоційному рівні починає формуватися позитивне відношення до заняття читанням.

-         Приблизно з року (а за бажання і раніше) можна почати читати дитині вірші і коротенькі казки. У цьому віці знайомство з веселими забавлянками, добре супроводжувати яскравими характерними жестами.

-         Приблизно до двох років, коли у дитини з'являється інтерес до букв, — придбайте азбуку. Варто пам'ятати, що впізнавання букв і читання — речі різні. Зараз читаєте Ви, а дитина активно слухає. Не варто поспішати. Багатьом дітям подобаються книжки-іграшки всілякі пискавки, книжки у формі тварин, комах і таке інше. Вони привабливі для дитини, але не варто ними захоплюватися. Книги, перш за все, призначені для читання — це малюкові важливо засвоїти. Поступово кількість книг-іграшок треба довести до мінімуму.

-         Три роки — вік чомусиків — оптимальний час для придбання дитячих ілюстрованих енциклопедій. Кількість незнайомих слів в них не повинна перевищувати 10—15 відсотків, інакше книга може здатися дитині нудноюї. Читаючи разом з Вами, малюк отримує відповіді на питання, що цікавлять його, і при цьому вчиться працювати з новою інформацією

Прості книжки можна робити самостійно, разом з дітьми вирізувати, малювати, складати простенькі тексти про життя дитини. Це розвиває творчі здібності, дозволяє малюкові усвідомити, що все, про що розповідається в книгах, має відношення до реального життя і формує дбайливе, глибоко особисте відношення до книги взагалі. Якщо у вас виникають сумніви з приводу змісту книги, приберіть її подалі. Більше довіряйте своїй батьківській інтуїції. Чим старше дитина, тим ширше стає коло його читання.  Щоб малюк вчився орієнтуватися в світі друкарського слова, відправляйтеся в книжковий магазин разом. Навіть коли дитина навчиться читати сама, не припиняйте практику сумісного читання. Дорослий може читати набагато емоційніше, створюючи у дитини живі уявлення про написане, і до того ж повинен пояснювати малюкові незрозумілі моменти і загальний сенс твору. А головне — таке читання дуже об'єднує дорослого і дитину.

 

 

        Читаємо дітям про зиму

 

 

 

    Вірші до зимових свят:  Свято Миколая, Новоріччя 

 

 

     Читаємо дітям про весну

         

 Казки для чомочок