Комунальний заклад
«Дошкільний навчальний заклад №23 Вінницької міської ради»
м.Вінниця, вул. Олександра Довженка, 3-а
Режим роботи: 7.30 - 19.30
E-mail: dnz23@galaxy.vn.ua

Для вас, педагоги

 

Методичні рекомендації щодо  роботи влітку

Літо-чудова пора! Як багато цікавого й захопливого у полі, на луках. Літо – найблагодатніша пора для оздоровлення малят, зміцнення їх здоров’я, фізичного розвитку, загартування. Добре, якщо у міської дитини є можливість поїхати влітку в село чи на дачу. Проте, на жаль, з кожним роком діти все частіше лишаються у місті. Нам необхідно зробити їх життя змістовним, цікавим, а літо, проведене у місті - незабутнім.

Відповідно до п.25 Положення про дошкільний навчальний заклад затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 №305 визначено, що оздоровчий період в дошкільних закладах  триває з 01 червня до 31 серпня. 

 

       У роботі з дітьми в літній період розв'язуються наступні завдання:

-    створити умови, для забезпечення охорони життя та здоров’я дітей, попередження захворюваності та травматизму; 

-    реалізувати систему заходів, спрямованих на оздоровлення та фізичний  розвиток дітей, їх моральне виховання, розвиток допитливості та пізнавальної активності, формування культурно-гігієнічних і трудових навичок;

-    забезпечити індивідуально-диференційований підхід в організації освітньої діяльності та гартуванні;

-    здійснювати педагогічну та санітарну просвіту батьків з питань виховання та оздоровлення дітей влітку.

 

Практика показала, що під час організації роботи з дітьми у цей період, педагоги стикаються з певними труднощами. Для того щоб зробити перебування дітей у дитячому садку влітку цікавим і невимушеним, педагогічним колективам  дошкільних закладів необхідно постаратися.

Важливою передумовою організації роботи з дітьми в дошкільному закладі є оптимальний розподіл видів діяльності, дітей на вікові групи і відповідно до цього здійснення виховних та освітніх завдань за вимогами сучасності. Кваліфікований медико-педагогічний супровід, цікаві фізкультурно-оздоровчі заходи, краєзнавчо-туристична, експериментально-дослідницька діяльність дітей, якісне харчування, педагогічний догляд – все це пропонується для задоволення потреб багатьох родин. Адже не всі батьки мають можливість оздоровити дитину в курортних зонах, та й не кожна дитина легко адаптується до різкої зміни клімату. 

План роботи КЗ "ДНЗ №23 ВМР" на оздоровчий період 2019 року ТУТ

В оздоровчий період рекомендовано організовувати додатковий сніданок з 10.00 до 11. 00 год., до якого входять свіжі овочі, фрукти, соки. Як передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» у літній оздоровчий період (90 днів).  Особлива увага звертається на:

  • дотримання інтервалів між прийомами їжі;
  • дотримання санітарних норм харчування;
  • організація оптимального питного режиму

Організація життя дітей у закладі дошкільної освіти в оздоровчий період починається зі зміни режиму дня, збільшуючи в ньому час, відведений на перебування дітей на свіжому повітрі, що сприяє зміцненню фізичного здоров’я та психологічного комфорту дошкільників, задоволенню вільних проявів їх інтересів. Показниками правильно складеного розпорядку дня є поведінка дітей: вони спокійні, бадьорі, спокійно і швидко засинають, міцно сплять, прокидаються у хорошому настрої, з апетитом приймають їжу.

Орієнтовний розподіл часу на процеси життєдіяльності пропонуємо ТУТ

Влітку продовжується систематична планомірна робота з усіх розділів програми. На свіжому повітрі організовуються всі види дитячої діяльності. Кожному з них відведено місце і час в режимі дня.

Змінюється розклад занять (орієнтовний розподіл організованої пізнавальної (освітньої діяльності)), де перевага надається фізкультурно-оздоровчій роботі (спортивним іграм та вправам, туристичним походам, фізкультурним розвагам та святам, літнім забавам).

Розширюється робота з ознайомлення дошкільнят з навколишнім природним середовищем, перевага надається плануванню тематичних днів, тижнів.

При організації життєдіяльності дітей у першу і другу половини дня передбачається також проведення:

- різних видів праці (у природі, самообслуговування, господарсько-побутова, художня);

- дослідів та спостережень на майданчику, вулиці, у куточку природи, лісі, полі, на луках тощо;

- самостійної ігрової, художньої, рухової, пізнавальної, комунікативної діяльності;

- індивідуальної роботи з окремими вихованцями чи підгрупами по 2-4 дитини за різними змістовими напрямками освітньої роботи;

- читання, розповідання, інсценування творів художньої літератури, бесіди на морально-етичні, побутові, особистісні теми;

- різноманітних розваг: показ вистав у ляльковому, настільному, інших видах театру; дитячі концерти; фізкультурні, музичні, літературні дозвілля тощо. 

Протягом літнього періоду доцільно планувати тематичні, комплексні та інтегровані заняття, спрямовані на закріплення, використання дітьми набутих знань, умінь і навичок у практичній діяльності.

Орієнтовний розподіл організованої діяльності на оздоровчий період можна переглянути ТУТ 

Здійснювати перспективне та календарне планування освітньої роботи з дітьми на літній період за формою, яка має бути схвалена педагогічною радою закладу дошкільної освіти (за режимними моментами, тематичними напрямами, лініями розвитку, видами діяльності, тощо). Складаючи план, врахувати специфіку організації та зміст освітньої роботи з дітьми у літні місяці (максимальне перебування дітей на свіжому повітрі, наявність зведених вікових груп, посилена увага до проведення гартувальних процедур, тощо). Передбачати вихователями у календарних планах освітньої роботи раціональне поєднання ігрової, рухової, пізнавальної, трудової, комунікативно-мовленнєвої, художньої та ін. діяльності дітей. Під час ранкового прийому дітей поступово вводити їх у загальний ритм життя дошкільного закладу.

У літній період значна увага приділяється плануванню і проведенню освітньої роботи з безпеки життєдіяльності дітей:

- правил поведінки в ДНЗ (малюнки-схеми + вірш)

- правил дорожнього руху;

- правил поведінки на вулицях, у транспорті, при зустрічах із незнайомими людьми;

- правил безпечної поведінки під час відпочинку на сонці, води, у лісі;

- правил користування електричними і газовими приладами;

- правил запобігання харчовим отруєнням і кишковим інфекціям та ін.