Комунальний заклад
«Дошкільний навчальний заклад №23 Вінницької міської ради»
м.Вінниця, вул. Олександра Довженка, 3-а
Режим роботи: 7.30 - 19.30
E-mail: dnz23@galaxy.vn.ua

Новини


РОЗПОЧАЛА РОБОТУ "ШКОЛА АФЛАТУНА"

31.12.2016

"ШКОЛА АФЛАТУНА"

 

Соціально-економічна освіта дошкільнят – крок в європейське майбутнє


Економічні зміни в суспільстві обумовлюють потребу формування передумов  фінансово-економічної освіти в єдності з моральною освітою, опанування дітьми дошкільного віку необхідних знань і практичних умінь.

У 2013 році проект «Формування соціально-фінансових навичок у дитячому середовищі», метою якого є створення довгострокових перспектив соціальної інтеграції, формування навичок соціальної участі, зростання прав і можливостей дітей, їх повноцінного розвитку  Вінницької обласної молодіжної громадської організації «Школа Рівних Можливостей», став переможцем конкурсу соціально-культурних проектів Вінницької міської ради. Тема проекту зацікавила педагогів міста.

  Між Департаментом освіти Вінницької міської ради і громадською організацією було укладено МЕМОРАНДУМ про співпрацю.

В рамках проекту дошкільні навчальні заклади м. Вінниці долучилися до реалізації  Міжнародної програми Соціальної та Фінансової Освіти Дітей у всьому Світові «Афлатун» (через реалізацію програми «Афлатот» для дітей 3-6 років).

Відтак, Україна стала 92 країною із 112  країн Світу, а Вінниця – єдиним містом  в Україні, що впроваджує  дану Програму.  

 

Афлатун (з арабської)– дослідник, людина, яка мислить, досліджує, вивчає та діє. 
Міжнародна програма «Афлатун» (Нідерланди) побудована на пріоритетах і методичних ідеях Всесвітнього руху із соціальної та фінансової освіти дітей у віці 3–18 років – програмах «Афлатот» (3–6 років), «Афлатун» (7–14 років) і «Афлатін» (15–18 років), які пояснюють дітям основи бюджетування власних коштів, вчать бути ощадливими та приймати виважені рішення, сприяють соціальній адаптації дітей та формують у них навички правильного використання та економії коштів.Девіз Афлатун: Досліджуй, думай, вивчай та дій. 
 

Емблема програми «Афлатун» - символ міжнародності проекту, дружби дітей різних націй, різних фінансових можливостей.


Програма «Афлатот» - освітня програма, яка спрямована на формування азів соціальної та фінансової грамотності у дошкільників. Вона не повинна розглядатися як комплексна програма з раннього розвитку та навчання дітей, а скоріше - як додатковий навчальний курс з упором на вміння та навички в сфері соціальної та фінансової освіти. 

Особливістю програми є те, що нові знання дошкільникам дає та здобуває разом з дітьми їх новий друг – зірочка Афлатун (це вогник, іскорка, який потрапив на Землю з Космосу).

Дана програма складається з п'яти Ключових Елементів, що несуть в собі соціальні та економічні поняття розширення прав і можливостей людини, а саме:

Перший: Особистісне Розуміння і Дослідження – дітей спонукають до самопізнання і більшої впевненості  в собі, діти досліджують свою ідентичність з самого,  усвідомлюють і цінують різні характеристики, які роблять їх унікальними особами.

Другий: Права і Обов'язки - Програма  «Афлатот» втілює принципи  Конвенції  ООН  про  Права  Дитини. Діти здобувають знання про  свої права, спільно з дорослими ініціюють та організовують заходи, які спрямовані на реалізацію прав дитини.

Третій Ключовий Елемент: Заощадження і Витрати діти вчаться відповідально використовувати й накопичувати фінансові, природні та інші види ресурсів, заощаджувати як матеріальні, так і нематеріальні ресурси. Діти  вчаться  робити  заощадження  і  розумно витрачати. 

Четвертий Ключовий Елемент: Планування і бюджет - за допомогою планування і бюджету, діти вчаться розуміти, що вони самі можуть впливати на своє майбутнє. Планування та складання бюджету дозволяє дітям встановлювати особисті та фінансові цілі на майбутнє. Діти дізнаються, як робити конкретні кроки в напрямку цілей, які вони ставлять перед собою. Вони починають думати далі свого безпосереднього досвіду і думають про своє майбутнє.

 П'ятий Ключовий Елемент: Дитяча соціальна і фінансова  ініціатива - дитину націлюють сприймати себе як активного учасника та члена суспільства. Соціальні та фінансові проекти є логічним продовженням різних цілей навчання і заходів програми «Афлатот». В рамках фінансових програм діти заробляють гроші за допомогою власних ініціатив, завдяки чому вони дізнаються більше про ринок.

 

 

 



Всі новини